Cijepi se tjelesnom aktivnošću!

Josip Vučko - Trener u Dvorana Fitness Clubu


Cijepi se tjelesnom aktivnošću!

 

Život u doba pandemije Covid 19 je više nego izazovan. Svakodnevno bombardiranje negativnim vijestima i neizvjesna budućnost dovodi nas do povećanog rizika za narušavanje zdravlja, kao stanja tjelesnog, psihološkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustva bolesti.

Postavlja se pitanje postoji li znanstveno utemeljen lijek na psiho-fizičkoj razini kojeg svatko od nas posjeduje, a koji će nam pomoći unaprijediti zdravlje. Odgovor je da postoji, a to je tjelesna aktivnost i tjelovježba.

Dr. Robert N. Butler je izjavio da: ”kad bi se vježbanje ponudilo kao tableta, to bi u svijetu bio najčešće propisivan i najkorisniji lijek.”

Otac medicine Hipokrat, je još prije dva i pol tisućljeća govorio o važnosti tjelesne aktivnosti za postizanje i održavanje zdravlja. Iz današnje perspektive, znanost jasno otkriva da je tjelesna aktivnost lijek za tretiranje i liječenje najmanje 26 kroničnih nezaraznih bolesti. Neke od njih su psihičke bolesti (depresija, anksioznost, stres, shizofrenija), neurološke bolesti (demencija, Parkinsonova bolest, multipla skleroza), metaboličke bolesti (pretilost, dijabetes, hiperlipidemija, metabolički sindrom), kardiovaskularne bolesti (koronarna bolest srca, povišeni krvni tlak), plućne bolesti, mišićno-koštane bolesti (osteoartritis, osteoporoza), rak itd.

U nedavno objavljenom znansvenom istraživanju u uglednom znanstvenom časopisu BJSM, utvrđeno je da tjelesno aktivne osobe koje su pozitivne na Covid 19 (više od 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno) u odnosu na tjelesno neaktivne osobe, također pozitivne (manje od 10 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno), imaju prosječno oko 2 puta manji rizik od hospitalizacija i liječenja na intenzivnoj njezi i 2,5 puta manji rizik od smrtnosti.

Navedeno istraživanje potvrđuje već postojeći niz znanstvenih dokaza o tjelesnoj neaktivnosti kao jednom od najvećih čimbenika rizika za nastanak različitih kroničnih bolesti.

Kako nadoknaditi manjak tjelesne aktivnosti? Postoje brojni načini poput hodanja, trčanja, veslanja, plivanja, bicikliranja, planinarenja i sličnog u trajanju od minimalno 150 minuta tjedno.

Najsigurniji i najučinkovitiji način za nadoknadu manjka tjelesne aktivnosti je krenuti u specijalizirane ustanove za tjelovježbu, fitness centre.

Dvorana Fitness Club izvrsno je mjesto za dobivanje svoje doze cjepiva zvanog ”tjelesna aktivnost”, zato što se prostire na 1700 m2 što omogućava svakom pojedincu dovoljno mjesta za neometan i siguran trening. Mnogo trenažera, pomagala i rekvizita omogućuje provedbu raznolikih vrsta i oblika tjelesnog vježbanja.

S obzirom na to da je za vrijeme treninga važna kvaliteta zraka u prostoru, Dvorana je projektirana tako da posjeduje sustav koji kontinuirano radi izmjenu zraka kako bi osigurala idealne uvjete za trening.

Po svoju dozu tjelesne aktivnosti u Dvorana Fitness Clubu možete doći od ponedjeljka do petka od 6-24h, te subotom i nedjeljom od 8-22h.

Misli na sebe i druge, budi tjelesno aktivan!

Josip Vučko, mag.cin.