Pilates na Reformeru

Pilates na reformeru postaje sve popularniji i popularniji. No, unatoč popularnosti veliki dio populacije još uvijek nije u potpunosti siguran o čemu je točno riječ.

Kako bismo došli do odgovara što je pilates na reformeru trebamo krenuti od Josepha Hubberta Pilatesa. On je kreator metode vježbanja koju je, inspiriran jednim od njezinih temeljnih principa, nazvao kontrologija.
Nakon njegove smrti, u čast njegovu radu, kontrologiji je promijenjen naziv u Pilates.

Pilates je danas poznat kao jedna od “ženskih” metoda vježbanja. Što je iznenađujuće s obzirom na to da ju je osmislio muškarac te ju je namijenio muškarcima. Točnije, za vrijeme prvog svjetskog rata Pilates je osmislio kontrologiju za ranjene vojnike u svrhu bržeg oporavka.
U želji da pomogne ranjenim vojnicima koristio se i raznim “rekvizitima”. Te tako od bolničkih kreveta, opruga i sličnih predmeta, između ostalog, nastaje i sprava koju danas nazivamo – reformer.

Reformer omogućuje izvođenje preko 500 vježbi s različitim opterećenjem te je zato pogodan početnim kao i naprednim vježbačima, sportašima, trudnicama, osobama u fazi rehabilitacije.

Zašto vježbati na reformeru?

Vježbanje na reformeru na različite načine doprinosi fizičkom i psihičkom zdravlju osobe. Vježbe utječu na razvoj mišićne izdržljivosti, povećanje amplitude pokreta tj fleksibilnosti, poboljšanje tjelesne posture odnosno držanja i dr.
Kretanje na spravi zahtjeva visoki nivo koncentracije što povećava i razinu fokusa u drugim aspektima života. Tempo izvođenja vježbe određen je, u većini slučajeva, osobnim ritom disanja. Disanje koliko god nam je bitno za preživljavanje, u svakodnevnom je životu veoma zanemareno. U pilatesu, kao metodi vježbanja, pravilan način disanja je neophodan.

Ukratko, kako bi rekao Pilates “Pilates is complete coordination of body, mind and spirit.” Danas, užurbani način života nam rijetko daje priliku da se isključimo i povežemo sa samim sobom.

Zato nemojte čekati priliku već je stvorite, vrijeme za disanje, kretanje i fokus na glavne funkcije našega tijela i uma, ne smije biti zanemareno.